grondplan gelijkvloers

grondplan eerste verdiep

dakenplan

langse snede

langse aanzichten

dwarse aanzichten

Sam en Lien

nieuwbouw van een een vrijstaande woning

Een ouderlijk koppel van natuurliefhebbers – archeoloog en landbouwer – wenste een nieuwbouwwoning op een perceel tussen 2 vrijstaande woningen, aan de rand van het Keigatbos te Oostwinkel. De straat, zuid-west gericht, biedt zicht op het bos. De tuinzijde, noord-oost, geeft uit op de weilanden van een achterliggende boer. Hun liefde voor het buitenleven wensten ze vertaald te zien in veel binnen-buitenrelaties en een kachel als symbolische en knusse centrum van de woonst.

We voorzagen twee in elkaar geschoven volumes die een veelheid aan plekken creëerden zowel in als naast de woning, met een kachel en trap als centraal scharnierpunt.

Licht geroteerd tegenover de centrale as – de open trap – en de kern van de woning – de kachel – krijgen ze elk hun eigenheid, maar kunnen ze of eetplaats, of zithoek met atelier/bureau onderbrengen. De woning laat zich leiden door de seizoenen, waarbij voor en achter inwisselbaar zijn, de zuidwest georiënteerde voortuin niet ondergeschikt is, aan de uitgestrekte bloemen- en moestuin achter de woning.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering
programma
residentieel
klant
privaat
locatie
Oostwinkel
datumstatus
uitvoering
oppervlakte
vloeropp 165m²
team
Sarah McMaster, Bob De Wispelaere, Sofie Odou
tags: eengezinswoning, nieuwbouw, uitvoering, wonen,