Woonpark Dekenij

herinrichting woondomein in dorpskern tot gedeeld woonpark

Een oude directeurswoning van een voormalige brouwerij in Zomergem is na een brand zwaar gehavend. Samen met een bestaande tuinmuur blijft het echter een belangrijk authentiek beeld in de dorpskern. We werkten een project uit waar in het bestaande gereconstrueerde volume samen met 3 nieuwe volumes in totaal 28 woonunits komen.

Het project combineert grondgebonden ééngezinsvolumes met meergezinsvolumes en speelt deze schaalsprong bewust uit in een belijning van twee types baksteen. Een subtiel verschil in kleur refereert daarmee eveneens naar de anderskleurige speklagen in het metselwerk van de bestaande gevel.
De inplanting van de grotere en kleinere volumes houdt rekening met de zichten en ruimte tussen bestaande woningen, de kleinere schaal van grondgebonden woningen aan de straatzijde maakt de overgang naar de meergezinsschaal dieper op het terrein.
De inplanting op het terrein deelt de vroegere grote tuin op in tuinkamers die de gepaste afstand tussen de verschillende woningen installeert maar ook een diversiteit aan sferen en tuinzichten creëert die wordt opengesteld naar de dorpskern als nieuwe trage paden die doorkruist kunnen worden.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering
programma
verbouwing van bestaande villa naar meergezinswoning, nieuwbouw van een meergezinswoning en twee eengezinswoningen
klant
Ascot Construct NV
locatie
Lievegem
datumstatus
opgeleverd
oppervlakte
2080 m²