Woeker

cultureel centrum Oudenaarde

MENTALE ZUURSTOF
De essentiële plaats die podiumkunsten in onze samenleving innemen, werd in de afgelopen covid-periode maar al te duidelijk. De vraag om het theater van Oudenaarde uit te breiden, als hart van een bruisende cultuursite voor makers en bezoekers is juist nu dus een sterk signaal.
De recente periode wees er ook op dat cultuurbeleving een verhaal van makers en publiek – van mensen – is, die ondanks de strenge maatregelen steeds zoeken naar mentale zuurstof, collectieve of individuele verbeelding en ontmoetingen. Goed uitgeruste podia zijn noodzakelijk, maar ook plekken – binnen- en buiten – voor improvisatie.

TUSSEN COUR EN JARDIN
Dit inspireerde ons om op deze bijzondere site het gevraagde nieuwe podiumgebouw zodanig in te planten, dat voldoende ruimte naast en tussen de podia vrij blijft voor improvisatie. Ruimte, die de unieke grensconditie van stad en park eer aandoet en met beide zijden verbindt. Ruimte, die de site toekomstgericht maakt, niet wordt volgebouwd maar waar ruimte is voor mensen om samen te komen, te vieren, te ontsnappen en te beleven.
De site ligt tussen het romantische Liedtspark en het levendige stadscentrum, figuurlijk tussen Cour et Jardin, zoals de twee zijden van een scene ook wel genoemd worden, een overblijfsel van het Théâtre des Machines, het theater van Molière, gelegen in eenzelfde conditie: tussen de Jardin des Tuileries en de Cour des Suisses in Parijs.

WOEKEREN MET RUIMTE
Waar deze enorme “Salles des Machines” veel leeg bleef door haar onbruikbare grote lengte en schaal, is de bestaande kleine Woekerzaal geliefd om “dicht bij de artiesten” te zitten. Wij stellen een zaal voor die de gewenste grotere capaciteit en uitrusting combineert met een intieme beleving. Een compacte, brede balkonzaal past moeiteloos naast de bestaande gebouwen en laat plek er tussen voor twee intieme buitenruimtes: aan de straat een antichambre als entree en aan de parkzijde een buitenpatio met de mooie bestaande notelaar. Hiermee verankert het complex zich aan de stad en het park en brengen we licht en zuurstof in het gebouw.

HERGEBRUIK BESTAANDE KWALITEIT
Deze inplanting laat eveneens ruimte ten opzichte van de bestaande straatgebouwen, die we nieuw leven inblazen. De interbellumarchitectuur van de brandweerkazerne is vanuit alle hoeken prominent aanwezig – de perfecte plaats voor een karaktervol theatercafé dat de hele straat animeert. De 19de eeuwse schoolgebouwen lenen zich dan weer prima als kantoor- en vergaderruimtes voor de cultuurdienst, of geluidsstudio’s in aansluiting op de academie verderop.

DE FOYER: EEN PASSAGE VOOR ONTMOETING
Tussen de bakstenen straatgebouwen, de bestaande en nieuwe zaal in, weven we een lichte dakstructuur, waaronder een seizoensgevoelige “passage” aansluit op de buitenomgeving. Deze foyer verbindt alle functies, opent naar de omgeving en biedt ook binnen ruimte voor improvisatie.

HET CIRCUS: EEN PISTE VOOR IMPROVISATIE
Zo is de opzet geslaagd en blijft er door de efficiënte inpassing ruimte over op de site om een landschap te maken, waarin groen, water, parkeren en evenementen een plek vinden.
Tussen het complex, het Liedtspark en de Dreef in, maken we een cirkelvormige grote “circuspiste” die als compacte parkingcarrousel het gevraagde wagenverkeer isoleert tov de omgeving of bij evenementen als knooppunt van paden toeschouwers rond een buitenmaats podium samenbrengt.

Beide archetypes zijn adaptieve slimme ruimtes die vele vormen van gebruik toelaten en onverwachte momenten genereren.

 

programma
cultureel centrum, kantoren, theaterzalen ,omgevingsaanleg
klant
stadsbestuur Oudenaarde
locatie
centrum Oudenaarde
oppervlakte
2350 m² nieuwbouw - 1290 m² verbouwing - 7170 m² omgeving
ism
ism KRFT architecten, Dirk Vandekerkhove (landschap) TTAS (theatertechnieken Kalhle acoustics HP engineering (technieken) UTIL (stabiliteit)
tags: cultuur, omgeving, oud vs nieuw, renovatie, wedstrijdontwerp,