Rubens

interieur appartement aan zee

We werden gevraagd een appartement te verbouwen dat gelegen was in het voormalige “Hotel Rubens” uit 1926, één van de eerste hotels langs de dijk van het Albertstrand. In 1933 wordt aan het hotel het Koninklijk Plein ingericht, later Rubensplein genoemd naar het hotel. Na de Tweede Wereldoorlog, volgens de toen heersende behoefte, werd het hotel verbouwd tot een appartementsgebouw met tearoom. Het “Hotel Rubens” en het – later verbouwde – casino zijn de enige restanten van de oorspronkelijke representatieve bebouwing van het Albertstrand.

Ondanks de latere verbouwing in de jaren ’50 tot tweede verblijven en appartementen, bleef de initiële hotelindeling de appartementen parten spelen. De uitdaging bestond erin het zicht naar de zee en naar het licht te openen en toch een boeiende enscenering te behouden die niet alles volledig prijs gaf aan de voordeur.

Door de dragende tussenmuur te openen werden de aparte naastglegen kamers als één grote leefruimte op de zee gericht. Ook het keukenwerkblad werd in de breedte geplaatst, zwevend boven de grond, in een grote uitkraging bevestigd aan de centrale dragende penant. Door de onderzijde verder in spiegelend materiaal te bekleden wordt de illusie van een zwevend blad verder versterkt.

Om de leef- en keukenruimte goed en ononderbroken in de breedte georganiseerd te krijgen, neemt de inkomhal een bocht rondom de keukenberging. Door de wanden van de hal te laten krommen naar het licht en ze in hoogglanzende lakverf te voorzien, zijn van bij het openen van de voordeur de raamopeningen met het licht van de Noordzee al aanwezig als dansende lichtvlekken. Wat verder draait de hal rechtsaf rondom de keukenberging en sluit een spiegelende schuifdeur de nachthal af. Hierin reflecteert het zicht op de noordzee zich met meer scherpte. Wanneer we dan omdraaien naar de leefruimte krijgen we pas de zee echt te zien.

Net als de gekromde hoorn van een schelp waarin het geluid van de zee ruist, speelt het licht met weerkaatsing en afrondingen op de wanden. Om de hoofdrol te laten aan het bleke noordzeelicht is verder gekozen om te werken met de zachte kleuren in verschillende glansgraad, van de matte buitenzijde van een schelp tot de delicate hoogglans van de binnenzijde.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering
programma
verbouwing herinrichting interieur
klant
privé
locatie
Rubensplein Knokke
datumstatus
opgeleverd 2019
tags: interieur, opgeleverd, renovatie, wonen,