Cafe Costume

verbouwing van een dakterras met tuinkamer

De bescheiden burgerwoning van een theatermaakster grenst, zuidelijk georiënteerd, aan de langse zijde van op het Kristoffelpleintje, waarvan de enige kopse zijde wordt begrensd door de gelijknamige 17deeeuwse Sint-Christoffelkapel. De woning wordt links ingesloten door een hoger appartementsgebouw,  rechts door een statig herenhuis (studentenhuis) dat de woning eveneens in breedte als hoogte overstijgt. Driezijdig ingesloten door omliggende bebouwing, heeft de woning dus geen buitenruimte. Zomers brengt een esdoorn op leeftijd enig soelaas.

De vraag bestond eruit om het hellend dak te vervangen door een schrijverskamer met dakterras. De wegname van het zadeldak zou betekenen dat de verhouding tot de buren nog onevenwichtiger zou worden. Tegelijkertijd gaf het ons de kans om de hoogte in te gaan. We trokken de façade met 2 bouwlagen op ter hoogte van de linkerbuur over één derde van de gevelbreedte. Glas lieten we achterwege in de openingen aan het terras.  De schrijfkamer heeft haar gevel haaks op het pleintje, evenwijdig met de kapel, die op haar beurt een gekaderd zicht wordt voor de schrijfster.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering
programma
residentieel
klant
privaat
locatie
Gent
datumstatus
opgeleverd 2016
oppervlakte
vloeropp 70 m²
team
Sarah McMaster, Sofie Devriendt en Tim Van Hooren
ism
Kris Coremans
tags: eengezinswoning, opgeleverd, renovatie, wonen,