gevelaanzicht voorgevel

gevelaanzicht noordgevel

gevelaanzicht tuinzijde

gevelaanzicht achtergevel

grondplan eerste verdiep

grondplan gelijkvloers

Bois Brulé

nieuwbouw woning aan de bosrand

De opdrachtgever, een actrice, vond een plek aan de rand van het bos- water, gas, riolering ontbreken. Een bijzonder vraagstuk in duurzaam bouwen op een bijzonder fragiele plek tussen 3 beschermde. Op het einde van een pad sluit deze woning met werkkamer zich af van de wijk, als een oude grillige vestigingsmuur in natuursteen, om zich op zuidelijke zijde in alle lichtheid (thermohout en glas) over te geven aan het bos. Op expliciete vraag van de bouwheer werd intensief gezocht naar een geheel van lokale, duurzame en gerecupereerde materialen om de woning de gepaste en  gevraagde discrete maar harmonieuze aanwezigheid te geven in de bosomgeving. De (lange)duur van dit bouwproces, deels door de beschikbare middelen, deels de zoektocht naar materialen, maakt dat we door de tijd improviseren op een goed ingestudeerd stuk. Onderweg werden zowel bouwheer als ontwerper bevraagd naar de plek die we innemen, teruggeven en de tijdelijkheid ervan. Zo kan de woning krimpen tot een gelijkvloerse woning of kan de verdieping zich in een latere fase afscheiden van het gelijkvloers als B&B.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering, Back McMaster architecten
programma
residentieel
klant
privaat
locatie
Nethen
datumstatus
uitvoering 2017
oppervlakte
vloeropp 220 m²
team
Sarah McMaster, Ignaas Back, Tom Godeeris, Tim Van Hooren
energieprestatie
E30
tags: eengezinswoning, nieuwbouw, uitvoering, wonen,