foto © Sander Buyck

foto © Sander Buyck

foto © Sander Buyck

gevelaanzicht

langse snede

grondplan gelijkvloers

Hof ten Doorent

landschapsinrichting en verbouwing vierkantshoeve

Een landschaps- en architectuurmasterplan voor een Vierkantshoeve te Baaigem uit 1821 brengt de hoeve tot zijn vierkante enveloppe terug en intensi eert de relatie tot het omliggende landschap. De opdrachtgevers bewonen de hoeve op een authentieke manier en doen aan landbouw en veeteelt. Tegelijkertijd hebben ze een druk professioneel leven in de stad en wensen ze de landelijke woonplek zo kwalitatief mogelijk te bewonen. Een Landschappelijke en architecturale programmaonderzoek leidde naar een gefaseerde aanpak. Al het poortwerk aan de hoeve wordt vernieuwd. De bestaande recentere aanbouwsels zonder bouwhistorische waarde worden verwijderd, in de plaats komen twee nieuwe uitbreidingen en een onderdakse inrichting die de relatie van de hoeve tot het landschap thematiseren.

Een overdekte buitenruimte biedt zicht op de uitgestrekte weides, het zuidwestenlicht scheert overheen de zwemvijver tot op de diagonale wand waarachter een werkruimte, sauna en buitendouche zijn ondergebracht. Een buitenhaard met massieve schouw in de uiterste hoek verankerd de compositie verder.

Een serre-aanbouw is de schakel tussen de vierkantshoeve en de gecultiveerde moestuinzone en boomgaard die zich uitstrekt naast de inkomdreef. Naast de enkele serre-aanplantingen en de tuiniersfunctie zal deze zuidgerichte ruimte in de winter ook een verblijfsfunctie kunnen hebben. Een massieve wastafel in de uiterste hoek speelt het tegengewicht voor de schouw.

De onderdakse ruimte van het woonhuis wordt bewoonbaar gemaakt. Een Oostgerichte terrasopening in het dak biedt een bijkomende lichtbron voor badkamer, slaapkamer en trap. De master bedroom krijgt een bijzonder “kijk”raam dat zich ook weer opent op het landschap en waarin een bijzonder zitmeubel wordt ondergebracht.

De keuken wordt herzien en krijgt een keukenblad in roze beton. Het blad loopt over in een zitbank en vormt een dienend element voor verschillende activiteiten in de ruimte.

Bob Mcmaster
ontwerp en uitvoering
programma
residentieel
klant
privaat
locatie
Baaigem
datumstatus
opgeleverd 2017
oppervlakte
diverse ingrepen
team
Bob De Wispelaere, Valérie Filliers
ism
Stijn Deneudt (werfopvolging en aanbesteding); Elise Van Thuyne (interieur); landschap (landinzicht)
tags: eengezinswoning, opgeleverd, renovatie, wonen,